In August 2017 in cadrul editiei a 10- a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, au urcat pe scena alaturi de Chris Simion Mercurian, Pascal Bruckner si arhitectul Codrin Tritescu. Fiecare a povestit din perspectiva lui despre proiectul Grivita 53 – primul teatru construit impreuna. 

A urmat premiul obtinut in Septembrie 2017. La Gala Lafarge Holcim, proiectul Grivita 53 a fost primul proiect romanesc premiat vreodata in cadrul competitiei de arhitectura sustenabila. 

Am luat apoi o pauza de un an fortati de imprejurari. Dar nu am stat degeaba. Am curatat terenul, am facut studiul geo si expertiza tehnica a celor doua cladiri-monument de arhitectura existente pe teren, ne-am ocupat de acte, iar in 2019 am finalizat stadiul DALI al proiectului cladirii, am obtinut Certificatul de urbanism si avize conform acestuia, inclusiv avizul de la Comisia de monumente la faza DALI, care a fost un hop trecut cu bine. Iar astazi facem publice pentru prima data imaginile proiectului Grivita 53 – primul teatru construit impreuna. 

“Grivita 53 va fi un simbol atat ca initiativa, directie artistica cat si ca aparitie arhitecturala. Intr-un fel e firesc. Dupa 73 de ani era necesar sa apara un teatru reprezentativ pentru generatia noastra, un obiect care sa se impuna si sa reprezinte ceva esential ca demers si spirit. Grivita 53 este mostenirea pe care o lasam celor care vin dupa noi.” Chris Simion- Mercurian 

 

Conceptul general ii apartine arhitectului Codrin Tritescu care a coordonat intreaga echipa de proiectare (arhitecti ,ingineri de rezistenta si instalatii, consultanti pe probleme de patrimoniu istoric , siguranta la foc sau scenotehnica ). Proiectul de arhitectura a fost realizat de Codrin Tritescu impreuna cu echipa formata din arhitectii Oana Paval, Alexandra Ardeleanu, Stefan Nedelcu, Mihai Grapa, Petre Frangulea. Seful de proiect pentru lucrarile de restaurare este arhitectul Mihai Opreanu.

”Imi place sa cred ca prezentul creeaza patrimoniu.

Pozitionat intr-o zona protejata conservatoare, proiectul propune un simbol, un semn al promovarii artelor in contemporaneitate, intr-un oras pe care il vrem caracterizat de o dezvoltare dinamica accentuata. Cladirea  este o arhi-sculptură organic-tehnologică, atat o sculptură abstractă la fel de mult cât o cladire funcțională.

Arhitectura propusa defineste un concept spatial deschis. Spatiul interior sustine mediul inconjurator printr-o antiteza intre vechi si nou, printr-un complex vizual multi-tipologic care traverseaza deliberat limitele dintre expresiile istorice formale.

Acolo unde informatiile despre patrimoniu sunt irelevante, design-ul contemporan si nu pastisa istoricista reprezinta solutia prezentului pentru salvarea acestei “insule” urbane caracterizata de diversitatea stilurilor arhitectonice vechi.” Codrin Trițescu

 

Proiectul de structura este realizat cu sprijinul inginerului Madalin Coman de catre echipa coordonata de Bogdan Gagionea de la firma Popp si Asociatii 

Proiectul de instalatii este realizat cu sprijinul inginerului Alin Ungureanu de catre echipa coordonata de Beatrice Bordeianu de la firma Addict Engineering. 

Multumim tuturor care ne sunt alaturi in acest demers si celor care ni se vor latura.

Planuri arhitecturale

Plan Subsol Plan Parter Plan Etaj 1Plan Etaj 2 – Plan Etaj 3 – Plan Etaj 4 – Plan Terasa

Randari

teatru calea grivitei - grivita53

 

 

teatru calea grivitei grivita53

 

 

grivita53 teatru