Proiectul arhitectural Grivita53 - G53

Prima ieșire în public în August 2017 în cadrul ediției a 10- a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, au urcat pe scenă alături de Chris Simion Mercurian, Pascal Bruckner și arhitectul Codrin Trițescu. Fiecare a povestit din perspectiva lui despre proiectul Grivița 53 – primul teatru construit împreună. 

A urmat premiul obținut în Septembrie 2017. La Gala Lafarge Holcim, proiectul Grivița 53 a fost primul proiect românesc premiat vreodată în cadrul competiției de arhitectură sustenabilă. Din 5003 proiecte au fost acordate 7 premii. Grivița 53 a obținut ACKNOWLEDGEMENT PRIZE 2017. 

Am luat apoi o pauză de un an forțați de împrejurări, Chris a fost diagnosticată cu un neoplasm mamar și nu a vrut să facă public diagnosticul până când nu a avut certitudinea vindecării. Grivița 53 nu avea nevoie de mila nimănui. Anul tratamentului ei nu a însemnat oprirea proiectului, ci doar dispariția lui Chris din spațiul public. 

În 2018 am curățat terenul, am făcut studiul geo și expertiza tehnică a celor două clădiri-monument de arhitectură existente pe teren, ne-am ocupat de acte. 

În 2019 am finalizat stadiul DALI al proiectului clădirii, am obținut Certificatul de urbanism și avize conform acestuia, inclusiv avizul de la Comisia de monumente la faza DALI, care a fost un hop trecut cu bine. Tot în 2019 am aplicat pentru fondurile norvegiene programul RO-CULTURA și am demarat campania „Ouă Grivița 53” pentru strângere de fonduri. În 2020, de Ziua Mondială a Teatrului, am realizat un spectacol în spațiul on line pentru susținerea Grivița 53. În 2021 am primit răspunsul favorabil de finanțare norvegiană și am continuat strângerea de fonduri prin campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru”.

“Grivita 53 va fi un simbol atât ca inițiativă civică, demers artistic cât și ca apariție arhitecturală. Într-un fel e firesc. După 77 de ani era necesar să apară un teatru reprezentativ pentru generația noastră, un obiect care să se impună și să reprezinte ceva esențial ca viziune și spirit. Grivița 53 este moștenirea pe care o lăsăm celor care vin dupa noi.” Chris Simion- Mercurian  

Conceptul general îi aparține arhitectului Codrin Trițescu care a coordonat întreaga echipă de proiectare (arhitecți ,ingineri de rezistență și instalații, consultanți pe probleme de patrimoniu istoric , siguranță la foc sau scenotehnică ). Proiectul de arhitectură a fost realizat de Codrin Trițescu împreună cu echipa formată din arhitecții Oana Paval, Alexandra Ardeleanu, Stefan Nedelcu, Mihai Grapa, Petre Frangulea. Seful de proiect pentru lucrarile de restaurare este arhitectul Cătălina Preda.

”Îmi place să cred că prezentul creează patrimoniu.

Poziționat într-o zonă protejată conservatoare, proiectul propune un simbol, un semn al promoăarii artelorîin contemporaneitate,într-un oraș pe care îl vrem caracterizat de o dezvoltare dinamică accentuată. Clădirea  este o arhi-sculptură organic-tehnologică, atât o sculptură abstractă la fel de mult cât o clădire funcțională.

Arhitectura propusă definește un concept spațial deschis. Spațiul interior susține mediul înconjurător printr-o antiteză între vechi și nou, printr-un complex vizual multi-tipologic care traversează deliberat limitele dintre expresiile istorice formale.

Acolo unde informațiile despre patrimoniu sunt irelevante, design-ul contemporanșsi nu pastișa istoricistă reprezintă soluția prezentului pentru salvarea acestei “insule” urbane caracterizată de diversitatea stilurilor arhitectonice vechi.” Codrin Trițescu

 

Proiectul de structură este realizat cu sprijinul inginerului Mădălin Coman de către echipa coordonată de Bogdan Gagionea de la firma Popp si Asociatii. 

Proiectul de instalații este realizat cu sprijinul inginerului Alin Ungureanu de către echipa coordonată de Beatrice Bordeianu de la firma Addict Engineering. 

Mulțumim tuturor care ne sunt alături în acest demers și celor care ni se vor alătura.

Planuri arhitecturale

Plan Subsol Plan Parter Plan Etaj 1Plan Etaj 2 – Plan Etaj 3 – Plan Etaj 4 – Plan Terasa

Randari

teatru calea grivitei - grivita53

 

 

teatru calea grivitei grivita53

 

 

grivita53 teatru