Din 1946 nu s-a construit niciun teatru privat de la zero.
În 2016 am vândut casa bunicii mele și cu banii pe care i-am câștigat am cumpărat terenul din Grivița 53 pe care vom construi primul teatru de la zero. Nimic din ceea ce am făcut până acum în teatru sau în literatură nu are dimensiunea visului meu: de a lăsa în urmă o moștenire culturală simbol pentru generațiile care ne urmează și de a strânge în jurul acestei inițiative o comunitate de oameni uniți de același crez. Eu am început, împreună ducem la bun sfârșit. Visul nu este doar al meu ci al tuturor celor care se identifică cu el.
În 2016 am luat decizia de a nu mai aștepta, ci de a acționa. Atunci am conștientizat că dacă vreau să las ceva în urmă trebuie să fac ce simt, să-mi urmez sufletul …așa cum am făcut mereu. Mi-am început cariera în 1996 când teatrul românesc era sub monopolul teatrelor de stat iar încercarea de a face teatru independent era considerată mai degrabă o impostură, decât o formă de curaj, libertate și deschidere spre nou.
Atitudinea celor care lucrau în sistemul de stat, prejudecățile oamenilor care nu îndrăzneau să riște ca antreprenori în domeniul cultural, piedicile pe care le-am întâmpinat, absurdul, umilința, ipocrizia, negarea, îndoiala, scepticismul.…m-au încurajat să-mi continui drumul și să nu renunț la visul care mă definea. Cu cât a fost mai dificil, cu atât a fost mai provocator. A fost modul prin care m-am verificat, mi-am testat pasiunea, determinarea și credința.
În 1999 întâlnirea cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner a fost definitorie. Am înființat împreună cea mai longevivă companie de teatru independent din România, Compania de Teatru DAYA.
El a fost primul om care mi-a validat visul de a construi în România un altfel de teatru, un teatru nou.
Dupa 25 ani de experiență atât în teatrul instituțional, cât și în cel independent știu că acest spațiu are și mai mare valoare dacă se naște dintr-o nevoie colectivă, dintr-o simțire comună, dintr-un gest al comunității. Pentru că nu construim un imobil oarecare, ci un spirit al unei întregi generații.
Noi am ales să construim o pagină de istorie.
Toate proiectele mari au o doză de nebunie. Te invităm la această aventură.
Istoric – construcție de la zero după 78 de ani de pauză.
Unic – un spațiu al unor întâlniri esențiale, al unor experiențe culturale majore, al conștientizării artei ca felie de viață, ca instrument terapeutic.
Intercultural – punte culturală între noi și alte spații similare din lume.
Cărămida pusă de tine va face ca finalul acestui demers să fie unul fericit.
Fiecare dintre noi putem fi o cărămidă (prin efort propriu) sau mai multe cărămizi (prin implicarea companiei tale).
Suntem mulți care credem în această poveste, putem fi și mai mulți.
Suma necesară realizării visului este de 3.700.000 de Euro (fără TVA inclus)
În prezent avem 1.900.000 Euro grant obținut din fonduri norvegiene, programul RO-CULTURA finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021
și
1.300.000 Euro din donații și sponsorizări
Mai avem nevoie de 200.000 Euro pentru finalizarea construcției.
Pentru achiziționarea echipamentului de sceno tehnică vom demara o campanie de strângere de fonduri la începutul anului 2025. Bugetul necesar pentru achiziționarea echipamentului menționat este în prezent de 300.000 Euro, iar pentru prima stagiune, 100.000 Euro, în care am inclus producția spectacolelor.
A construi când majoritatea demolează, a rămâne când mulți fug, a vedea partea plină a paharului nu este numai opțiunea mea…poate fi și alegerea ta. Conform contractului cu fondurile norvegiene teatrul trebuie să fie funcțional în Decembrie 2024. Pe 1 martie 2023 a început șantierul. Avem nevoie de sprijinul tău pentru ca în mai puțin de 2 ani să ne mândrim cu acest exemplu istoric.
Acest proiect este derulat de Asociația Culturală Grivița 53 fondată cu scopul de a duce la bun sfârșit această inițiativă. Terenul este donația de 200.000 Euro pe care am făcut-o în numele acestui vis iar destinația culturală a proiectului, prin statutul pe care-l asigură Asociația, nu va putea fi schimbată niciodată. Ne definim prin ceea ce facem și prin ceea ce lăsăm în urma noastră. Acest spațiu cultural va rămâne moșternire București-ului. Poți face parte din această poveste. Crezul nostru: To build or not to be.
Chris Simion-Mercurian,
în numele echipei Grivița 53