Fondatori și Co-fondatori - G53

Membrii fondatori - Asociatia Culturala Grivita 53

chris simion

Chris Simion-Mercurian

Regizor & Scriitor

De când am dat la teatru…mi-am dorit nu numai să fac spectacole, ci să construiesc un loc pentru acestea. În toți acești ani am montat atât pe scenele teatrelor de stat, cât și în cele mai improvizate spații alternative, underground. Având parte de atâta diversitate, am avut șansa să mă călesc și să mă încerc. Singura certitudine că ceea ce fac este necesar a venit constant din partea spectatorilor. În cele mai concrete momente de îndoială, publicul mi-a cerut socoteală. În nicio secundă, oricât de greu a fost, n-am renunțat să visez la acel spațiu după care tânjesc de la început de drum.

Am avut multe ispite în toți acești ani. Oricât de mult mi-am dorit un teatru, nu mi l-am dorit destul încât să fac pentru el vreun compromis. De fiecare dată când mai ștergeam o adresa de pe lista, știam că nu e să fie. Este un vis dar nu cu orice preț… îmi ziceam… și în niciun caz cu prețul sufletului. Așa că m-am încăpățânat în lupta asta așteptând. Și iată că după 18 ani, acea insula imaginară pe care visam să construim experiențe… începe să capete contur.

Văd în Grivița 53 un loc în care să ne găsim locul. Fiecare în parte…căci va fi loc curat…pentru toți. To build or not no be.

Acest proiect nu e doar o construcție. Este o formă de a păstra spiritul actorului și asta nu se poate întâmpla decât dacă o iei de la zero. Faptul că am jucat în atâtea spații și în atâtea locuri îmi dă dreptul să fiu în această echipa, să construiesc – nu pentru mine, ci pentru cei care vor veni – un loc al spiritului. Sunt responsabil să fac asta. Acest loc se dorește a fi un spațiu cultural necompromis, va fi un teatru care se va exprima liber, care va avea efervescență și neliniște. Apariția lui nu este o întâmplare, ci o necesitate.

Tiberiu Mercurian

Marketeer

Mai am puțin și sărbătoresc majoratul în marketing. Merg pe 18 ani de la primul interviu cu Theresia și de la primul assignement: marketing trainee la Henkel. Ce a urmat după găsiți pe LinkedIn. Cred cu tărie că toți acești 18 ani m-am pregătit pentru acest proiect- Grivița 53. Interesant mi se pare faptul că am activat în, zice-se, cel mai creativ departament al unei companii, ca să ajung în prezent să fiu cel mai puțin creativ dintr-o echipă formată eminamente din artiști. Tare nu? Rolul meu este să aduc pe pământ ideile și să le transform în powerpointuri și exceluri. Așadar în această formație eu sunt băiatul de la clape.

Marian Râlea

Actor

Acest proiect nu e doar o construcție. Este o formă de a păstra spiritul actorului și asta nu se poate întâmpla decât dacă o iei de la zero. Faptul că am jucat în atâtea spații și în atâtea locuri îmi dă dreptul să fiu în această echipă, să construiesc – nu pentru mine, ci pentru cei care vor veni – un loc al spiritului. Sunt responsabil să fac asta. Acest loc se dorește a fi un spațiu cultural necompromis, va fi un teatru care se va exprima liber, care va avea efervescență și neliniște. Apariția lui nu este o întâmplare, ci o necesitate.

George Ivașcu

Actor

Văd teatrul ca pe o familie. De aceea cred că această casă de pe Calea Griviței 53 a pornit din prima pe un drum bun, pentru că are acest spirit de familie.  Poate să pară o naivitate ca în zilele de astăzi să se poată construi un teatru de la zero. Dar pe mine exact asta mă determină să fac parte din poveste. Până în ’89 am locuit într-un bloc din Militari cu nr 53. Se poate verifica. Acum, o parte din mine, „locuiește” și în casa de pe Grivița 53. În perioada în care se va termina acest proiect eu voi împlini 53 de ani. Destinul fiecăruia dintre noi are cifrele lui.

Presedinte Onorific

Pascal Bruckner

Scriitor

Am întâlnit-o pe Chris Simion în 1999. Era pe atunci foarte tânără, cu ochi mari albaștri și chip surâzător. Am simțit de la bun început în ea o energie care m-a suprins. Se arată entuziastă, dinamică, vorbea repede și mult, mereu grăbită, avidă de a obține asentimentul interlocutorilor. Știa tot, citise tot, voia să adapteze tot. Avea ambiți nemăsurate pentru cei 20 de ani ai ei și m-am surprins într-un prim moment privind-o cu scepticism, îndoindu-mă că va putea duce la bun sfârșit toate proiectele la care visa. Exact așa cum te îndoieșți de un medic foarte tânăr, de vârsta copiilor tăi, că ar putea să-ți pună un diagnostic corect și să îți vindece răul. Chiar dacă acel medic a terminat cu 10 universitate, există o reținere legată de vârsta lui. Așa era și cu Chris. M-am înșelat, evident. Nu numai pentru că Chris Simion a fost mereu la înălțime în proiectele pe care le-am făcut, dar și pentru că a realizat lucruri incredibile pentru o femeie de vârsta ei.

Îmi amintesc de ea la Paris, cu mai bine de 12 ani în urmă, când tocmai jucase cu trupa ei în franceză – o franceză destul de aproximativă – Copilul divin, întâi la Teatrul Lucernaire, apoi într-un teatru de la periferie.  Fusese atunci de o îndrăzneală care ne-a lăsat pe toți cu gura căscată.

În acea zi mi-am zis că va ajunge departe, și că flacăra care o consumă îi va duce cariera chiar dincolo de propriile-i speranțe.

Îmi amintesc despre lectura publică a Paradoxului iubirii, pe care a făcut-o la București, acum 5 ani: textul meu e un eseu. Ea l-a făcut piesă de teatru. Mie mi-a ieșit ceva serios. Ea l-a descifrat comic. Mi-a plăcut soluția, era amuzant, în același timp aproape și departe de cartea mea, cu o notă personală pe care am găsit-o irezistibilă. Hoții de frumusețe a fost fabulos. Dacă l-ar fi făcut la Paris era în topul spectacolelor din Franța.

Nu am fost deci deloc surprins că s-a aruncat în acest vast proiect care ar trebui să schimbe pentru totdeauna scena dramatică românească și teatrul independent din București. Nu numai că o încurajez în această întreprindere, dar este o onoarea pentru mine să fiu susținătorul unei asemenea inițiative și să ducem la realizare acest vis.

Co-fondatori

Codrin Tritescu
Codrin Tritescu

Arhitectul Proiectului

Mădălin Coman

Director Tehnic POPP & Asociații

andrei david
Andrei David

Digital Marketer