Din 1946 nu s-a construit niciun teatru privat de la zero.

 

Mi-am început cariera în 1996 când teatrul românesc era sub monopolul teatrelor de stat iar încercarea de a face teatru independent era considerată mai degrabă o impostură, decât o formă de curaj, libertate și deschidere spre ceva nou.

Atitudinea celor care făceau parte din alt sistem, prejudecățile oamenilor care nu îndrăzneau să riște ca antreprenori în domeniul cultural, piedicile pe care le-am întâmpinat…m-au încurajat să-mi vad de drum. Cu cât a fost mai dificil, cu atât a fost mai provocator. A fost modul prin care mi-am testat pasiunea și visul.

În 1999 întâlnirea cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner a fost definitorie. Am înființat împreună cea mai longevivă companie de teatru independent din România, Compania de Teatru DAYA.

El a fost primul om care a crezut în visul meu și în nevoia de a construi în România un altfel de spațiu, un teatru al generației mele.

Dupa 21 ani de experiență atât în teatrul instituțional, cât și în cel independent, sunt convinsă că dacă vreau să las ceva în urmă, soluția este o inițiativă privată.

Grivița 53 se dorește a fi mai mult decat un spațiu cultural, se cere a fi un spirit al unei generații.

 

Noi am ales să construim o pagină de istorie.

Toate proiectele mari au o doză de nebunie. Te invităm la această aventură.

 

Istoric – construcție de la zero după 71 de ani de pauză.

Unic –  repertoriu construit exclusiv pe dramatizări după texte majore din literatura universală și contemporană sau pe piese de teatru scrise special pentru G53.

Intercultural – gazda lunară a unor companii de teatru din străinătate care sunt reper în teatrul contemporan.

Foaierul va fi spațiul dedicat expozițiilor de artă și fotografie, cafeneaua va fi librărie, sala de repetiții va dezvolta întâlniri, conferințe, workshopuri, terasa va fi cinematecă în aer liber.

 

Cărămida pusă de tine va face ca finalul acestui demers să fie unul fericit.

 

Fiecare dintre noi putem fi o cărămidă (prin efort propriu) sau mai multe cărămizi (prin implicarea companiei tale).

Suntem mulți care credem în această poveste, putem fi și mai mulți.

2.000.000 de oameni x 1 Euro = G 53

200.000 de oameni x 10 Euro = G 53

20.000 de oameni x 100 Euro = G 53

2000 de oameni x 1000 Euro = G 53

…………………și tot așa!

Suma necesară realizării visului este de 2.000.000 de Euro.

 

Teatrele private (independente) din România își desfășoară activitatea în clădiri deja existente. Avem locul (cu banii primiți pe casa bunicii am cumparat terenul unde construim: Calea Grivitei 53), avem deja câțiva parteneri care vor să spunem ÎMPREUNĂ această poveste și un număr impresionant de persoane (atât din breaslă, cât și din alte domenii) care s-au angajat pro bono în acest proiect. Visul este al meu dar… în aceeași măsură… poate fi și al tău. A construi când majoritatea demolează, a ramane când mulți fug, a vedea partea plină a paharului nu este numai opțiunea mea…poate fi și alegerea ta.

        3 ani = Grivita 53

Primul an – obținem avizele și strângem fondurile.

Anul 2 și anul 3 – demarăm construcția, efectuăm lucrarea și deschidem spațiul.

Acest proiect va fi derulat de Asociația Culturală Grivița 53 fondată cu scopul de a duce la bun sfârșit această inițiativă. Terenul este donația pe care o fac în numele acestui vis iar destinația culturală a proiectului, prin statutul pe care-l asigură Asociația, nu va putea fi schimbată niciodată. Ne definim prin ceea ce facem și prin ceea ce lăsăm în urma noastră. Acest spațiu cultural va rămâne moșternire Bucureștiului. Poți face parte din această poveste. Crezul nostru: To build or not to be.

Chris Simion-Mercurian

Abonează-te la newsletter pentru a fi primul care află de evoluția proiectului!

Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list.Please try again
Thanks for subscribing